sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Liekitystä, salon pilkkomista ja solmujen oikomista


Kävimpä hakemassa Honkkarista uuden töhöttimen kun olen tähän asti töhötellyt sellaisella pienillä kertakäyttöpulloilla toimivalla töhöllä. Niin, töhöttimessä ei toimi kaasugrilliin yms. lämmittimiin tarkoitettu paineenalennin, vaan sen täytyy olla töhöön tarkoitettu. Sellainen löytyi K-raudasta, Kosangas merkkinen ja antaa kaasua 0.5 - 2 bar.

Hyvin toimii tämä uusi töhö ja sitten vaan tulta salolle. Sellainen rengasliekitin, jota ammatikseen bambukeppejä aikoinaan tehneet käyttivät olisi kiva peli. Täytyypä kilauttaa Riballe. Riba tekee putkesta mitä haluaa, muut mitä osaa....





Sitten pilkoin osat 24-osaan jokaisen, eli tuloksena on 72 sälettä. Nythän joku miettii että miksi kolme-osaiseen kepukkaan tarvitsee kolme salonpätkää, koska yhdestä salonpätkästä saa vaadittavat 24-osaa ja kun yhteen osaan menee 6 sälettä niin 18 sälettä riittää koko kepukkaan. Olisihan se periaatteessa toiminut noinkin, mutta tässäkin salossa on sen verran "huonoa" osaa, halkeamaa jne, että yhdestä pätkästä ei saa 24 käyttökelpoista osaa. Toisaalta kun salkoa alkaa splittaamaan ja solmuja oikomaan niin on hyvä tehdä kerralla enemmän. Yleensä bambukeppi tehdään kahdella kärjellä, joten kolmiosaiseen vapaan tarvitaan 4*6 sälettä. On muuten hyvä jättää vaikkapa raakahöylättyjä säleitä jemmaan. Nimittäin siinä vaiheessa kun keppi menee poikki, voi kaivaa ne juuri tähän vapaan liekitetyt varasäleet esille ja tehdä uuden osan.





Sitten vaan solmuja oikomaan ja miettimään mitä säleistä saisi aikaan.... Noh, 72 sälettä jaettuna kuudella on 12 vavanosaa !. Vaikkapa sitten 4 kpl kolmiosaisia vapoja tai 6 kpl 2-osaisia. Nyt kuitenkin tehdään ainakin sen 12-jalkainen kahdenkäden keppi ja sitten jotain muuta kivaa. Solmujen oikomisen jälkeen höylään säleet 12-jalkaisen tyviosan muottiin, jolloin niistä voi sen jälkeen tehdä mitä vaan muuta, mutta ei "isompaa" vapaa kuin tuo 12-jalkainen.

Ei kommentteja: